Билколечение от Васил Дамянов - Бяла и черна черница (Morus alba L., Morus nigra L.)
Б И Л К И
Добре дошли Гост | RSS
Сайт меню
Нашата анкета
Оценете моя сайт
Общо отговори: 314
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Вход във форума

Бяла и черна черница (Morus alba L., Morus nigra L.)


Химичен състав. Листата съдържат гликоза, аспараги - нова киселина, аденини, калциев карбонат, пептон. В плодовете се намира пектин, пектоза и др.

Действие. Плодовете, а в по-малка степен и листата, притежават пикочогонно и отхрачващо действие. Много по-изразено от страна на листата е наличието на антидиабетично действие (намалява кръвната захар). Емпирично е установено, че листата оказват също така противопаразитно, противовъзпалително и омекчаващо действие.

Приложение. Листата, по-рядко плодовете се прилагат при захарна болест, при хронични бронхити, фарингити, за регулиране на нередовна менструация, при тении.

Начин на употреба. Около 2 супени лъжици дребно нарязани изсушени листа се запарват с 400 мл вряща вода. Киснат около 1/2 час. Запарката се прецежда и се пие по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден. Кората от корените на черницата в доза 1 кафена лъжичка се запарва в 400 мл вряща вода и се вари още 5 минути. Употребява се по същия начин. Макар и рядко, в медицината се употребява и черната черница.

Търси